HTML

Comment-All-Ok

Megannyi dolog történik a világban és kis hazánkban, amiről eddig csak más blogok hozzászólásainál volt alkalmam a véleménykifejtésre. Elhatároztam, hogy a kommentes bozótharcból kilépve saját blogot indítok. Célom a számomra érdekesnek talált hírek könnyed kommentálása, illetve a politikai tartalmú írások esetében az egyszerű ember szemével nézni a történéseket. Vitaindítónak jó lesz ez, a tuttit meg majd megmondják az olvasók a hsz-ekben.

Friss topikok

  • Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @CommentAllOk: "- Vadai Ágnes 1974 februárjában született. Miért nem emlékezhet 1956 hőseire?" -... (2012.10.16. 12:58) UPDATE! Azt hittem, hogy a HírTV-t nézem...de nem, ez az ATV!
  • CommentAllOk: @Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Én pont azokhoz húznám azt a bizonyos ixet, ha ... (2012.10.15. 20:45) Menekülnek-e a magyarok?
  • CommentAllOk: @Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: igazad van, de ennél szerintem egyszerább a hel... (2012.10.12. 12:21) Fibusz, figyusz!
  • CommentAllOk: indazs: Tudod, ezt mindkét oldalról lehet nézni: - Ha balos vagy, akkor azért. Hiszen ki tehet a ... (2012.10.10. 14:25) Kiragadott szavak

Címkék

Archívum

UPDATE! Azt hittem, hogy a HírTV-t nézem...de nem, ez az ATV!

2012.10.15. 15:21 CommentAllOk

Az ATV meghívott három politikust a Szabad szemmel című műsorába: Vadai Ágnes (DK), Juhász Péter (Milla) és Szanyi Tibor (MSzP) .


Már a műsor eleje is szimbolikus. Amíg a riporternő felkonferálta a Bajnai Gordon millás fellépéséről szóló beszélgetést, addig elkezdték kép a képben közvetíteni a Felix Baumgartner földet érését. A szürke képben egy ejtőernyős zuhan...Az ejtőernyős Bajnai, gondolhatja a néző. Igen, Bajnai magasból száll alá a pórnép közé. Zuhan. A népszerűsége is zuhan. Ha nem most, akkor később fog. Mégis "Bajna Gordon volt az egyetlen miniszterelnök, aki szembement a saját pártjával..."- mondja Juhász később. De kezdjük az elején:

1.38, Vadai: "...oda nem szívesen megyek, ahova nem hívnak meg." - Lol, hívtak téged az Avasra vagy most azokra a helyekre vidéken, ahová kampányolni mentél? Ugye, hogy nem.


2.02, Vadai: "Az egyetem téren 13.30-tól az október 23-ára kívánunk megemlékezni."- Hahaha... Ha Sztálin, Rákosi és Kádár élne, akkor ők meg a kommunizmus áldozatainak a megemlékezésére mennének el, ha Hitler élne, ő meg az Élet menetén venne részt. Persze...Hitelesek vagytok, mint a most fénymásolt papírpénz! A reklám meg jól jött nem? De azért a biztonság kedvéért megismételte. 13.30-kor...(Aztán a műsor végén újra.)


2.50, Juhász tisztázza, az egyesület az nem párt és meghívja Vadait a gyűlésre, aki erre csak hebeg.


4.46: Baumgartner földet ér, yeahhh!


4.57, Vadai: "...abban biztosan egyetértünk, hogy az Orbán-rendszert le kell váltani?"


6.07:, Szanyi: "...olyan óvodás ez az egész. Nekem az a véleményem, hogy aki a szabadság vágy iránt érez nosztalgiát, ami itt két éve gyakorlatilag megszűnt..." - ??? Talán összevertek megemlékezőket, gumilövedékkel lövöldöztek? Emberek vakultak meg? Igen. Csak abban téved a Szanyi kolléga, hogy ez nem két éve volt, hanem hat éve. Amikor éppen ők voltak kormányon. Beszanyás...


6.29, Szanyi: "...a kormány meg a maga szokásos fizetett statisztáival..." - már teljes a képzavar. A Fidesz egy igen gazdag párt lehet, ha kétharmadot le tudott fizetni. Csak nem ők is Ámerikából kapják a "pézzt"? Még jó, hogy nekik nincsenek ilyen statisztáik. Egyik kutya, a másik eb.


6.47-től Juhász reklamálja, hogy leóvodásozták, erre Szanyi közbevág, hogy "nem téged óvodásoztalak le", Vadaiból meg kitör a bizottságokból ismert "Vad-aaaaaai" és beleröffent a kis röfi: "Hát kit?" A butuska félreértette a helyzetet, a Juhászt akarta támadni, de ezzel pont a Szanyi ellen fordult. Néz is utána lefelé meg hümmög :D. De Szanyi megmagyarázza, rákeni a sajtóra - "okosan", mert éppen ők adnak lehetőséget neki kampányolni a tévében. Politikusok ezek? Tudjuk, nem azok.


7.18-tól Juhász elmondja, hogy a problémák nem két éve kezdődtek. Miközben sorolja az MSzP bűneit, az ATV nagyon profin egyszerre mutatja mindhárom politikust. Jó nézni, ahogy a két "hivatásosnak" leesik az álla a kemény szavak miatt és csak néznek maguk elé meredten. Jó ember ez a Juhász, hejjj! A Szanyi végül is egy fegyvert adott a Juhász kezébe az óvodás szóval, mert ezt ő most szépen ellenük fordította.
Vadai erre nem is tud semmit mondani - nem is lehetne -, hanem inkább hosszas monológba kezd a Milláról, hogy akkor az most egy egyesület-e vagy párt. Majd
9.09-től szintén Vadai: "...a szabadságot lerombolták...hogy szabadon lehessen választani..." - anyám! Ezeket a hazugságokat! Mindenkinek lehet véleménye a regisztrációról, de azt állítani, hogy emiatt ne lehetne az x-et oda húzni, ahová akarom az nem igaz. Már értem, hogy miért ment Ágika a Fletóhoz a DK-ba. Éjjel-nappal...


9.54, Vadai: "Orbán rendszerét a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció nélkül nem lehet leváltani, és aki ezt nem veszi észre..." - majd meglátjuk Ágika. Majd észre veszed: vagy le sem váltják, vagy nélkületek fogják.


11.04, Juhász:"...nem magától esett a nyakunkba Orbán Viktor...", aztán elmondja, hogy csak akkor érdemes összefogni, ha bizonyos feltételek teljesülnek, de csak azért nem, ami korábban volt, hiszen valamiért az emberek a kétharmadot megszavazták, mert elutasították az MSzP-t.
11.14, Vadai: "És talán már mára meg is bánták." - lehet, hogy az MSzP tényleg jól járt, hogy ilyen Vadai félék leléptek. Hogy lehet valaki ilyen buta pixsa? Az lehet, hogy az emberek csalódtak a Fideszben, de ahhoz már elég gyakorlottak, hogy ez nem azt kell, hogy jelentse, hogy visszahozzák a másik gyalázatot. Erről beszél Juhász is egyfolytában, nagyon értelmesen.


Az utolsó pár percben Szanyi mintha ott sem lenne. A tévés csajnak ez fel is tűnik - szóltak neki a fülesen? - és bevonja Szanyit egy "Ezek azért elég erős szavak..." kezdetű kérdéssel.
11.14-től Szanyi köpni-nyelni nem tud, elkezd mindenféléről beszélni, erre ez a II. Kálmán Olga (nagyon helyesen!) leállítja és felszólítja, hogy konkrétan a Juhász szavaira reagáljon. Nem tud.


14.15-től a riporternő elkezdi Juhászt sanyargatni: "Nem érez ellentétet...és mégis Bajnai Gordont kérik fel...?" Juhász nem beszél mellé: "DE, érzünk ellentétet." - na, ez az amit én elvárnék egy politikustól, az egyenességet. Folytatja:"...de nem lehet a politikai elitet az egyik napról a másikra lefejezni." - Jéé, ez tényleg így van. Aztán megmagyarázza, hogy miért Bajnai...és sorolja a mutyikat, mire
15.15, Vadai kétségbeesetten közbevág: "De miről beszélünk? Nem a múlttal kell foglalkozni!" - persze Ágika, azt jó lenne elfelejteni már, nem? Hiszen olyan mocskos és véres a múltatok. Azt hiszed, hogy az amnéziás szavazó újra rátok szavaz majd? Nem fog!


16.06, Juhász Vadaihoz: "...akkor maga nem demokratikusan gondolkodik és el sem fogadja, hogy van ilyen..." - bummm !!! Tiszta beszéd.Az emberek nagyon jól tudják, hogy a magukat demokratikusnak hívó emebrek/ pártok mennyire is azok. Semmennyire. Végre valaki, aki ezt meg is mondja nekik. El sem hiszem, hogy ez az ATV! Keményebb ez a műsor, mint amit sok jobbos tévén láthatunk! 


16.20-nál Vadai ismét előhúzza a "kétszer mondom el, nekem van igazam" kártyát: "Ön azt mondja, nem vagyok demokrata, de ez nincs így." - nem hát Ágika, te "demokrata" vagy. Csak az embereknek már tele van a törpük a ti "demokráciátokkal". Juhász éppen erről beszél, hogy az embereknek már nem kell se jobb, se bal oldal. És hiába jön az Ágika azzal, hogy "az emberek azt mondják Sárospatakon, hogy egy kis nyugalom kéne már végre", ezt nem hiszi el senki. Mert az emberek azt mondják, hogy ti szítjátok a feszültséget.

16.30, Vadai szintén a sárospatakiak véleményének ad hangot, miszerint az embereknek reményre van szükségük. Nem Miss Röfi, az embereknek pénzre van szükségük. A reményekkel már tele van a padlás: reménykedtünk a rendszerváltásban, az MDF-ben, az MSzP-ben háromszor is, a Fideszben kétszer, a KDNP-ben, a Kisgazdákban, a Szadeszben, az LMP-ben... Elég volt!

Miután már-már kabaréba illő jelenetek zajlottak le, azt hittem, hogy nincs lejjebb, de Szanyi még rá tudott tenni:
17.10, Szanyi: "Van egy mondatom. Ezt még élő ember nem tudta megcáfolni. 2002 és 2010 között ez az ország többet fejlődött, mint történelme folyamán bármelyik másik egybefüggő nyolc esztendeje folyamán. Mi az Istennek kell ezt pocskondiázni?" - Miért is? Ha ezt egy külföldi kérdezné, még hagyján. De mi itt élünk és tudjuk. Építeni, hitelből, a hülye is tud. Ettől még az emberek élete nem lett jobb. Sőt!

18.35, Juhász: "....elhiszem, hogy rengeteg pénzt elköltöttek, de ezek mind a korrupcióról szóltak." Erre Szanyi közbevág: "Milyen korrupcióról?" LOLOLOLOL Nincsenek ezek hozzászokva ahhoz, hogy valaki így szembemondja a bűnöket. És innentől kezdődik a rally!
- Juhász Szanyihoz: "Nem volt korrupció a szocialista kormányzás alatt? Akkor kérdezze már meg Vadai Ágnest, hogy miért léptek ők ki a szocialista pártból! Mi volt az állítása a Demokratikus Koalíciónak létrejöttekor..." És innentől a két kommer letámadja Juhászt, de tartalmilag nem tudnak semmit mondani. Juhász folytatja: "Az volt az állítása Vadai Ágneséknek, hogy a Fidesz és az MSzP pártpénztárnokai összejátszanak."
Ezután  Vadai csak ismételgeti az az egy lózungot, amit eddig: "Minket több dolog köt össze, mint magát, Szanyi képviselő urat és engem a Fidesszel.." Erre Juhász újra elmondja, hogy nem akar a Milla még egy olyan időszakot, mint ami volt."Nem érdekünk csak úgy összehozni a szavazókat, hogy ugyanaz maradjon minden, mint a Fidesz alatt. ... A választók pontosan tudják, hogy én nem hülyeségeket beszélek most. Én Borsodban járok egyfolytában, ott mondhatják, hogy felépítették az iskolákat, de ezek az emberek ott élnek. Látják, hogy elmennek a kórházba, milyen a kiszolgálás. Mennek az autópályán és ma már négyezer forintot fizetnek egy útra; mondhatjuk, hogy mennyit öltünk bele, de ezek az emberek nem tudnak megélni. Nem hülyék. Ne nézzük őket hülyének!" - riporternő gyorsan le is állítja Juhászt, tartva talán a harmadik világháború kitörésétől, de minimum egy forradalomtól. Gyors reakciót kér, a "profi" politikusok elismételik a betanult és már agyonrágott paneleket...

A végén még kiderült, hogy az LMP is meghívott volt, de "ők nem akartak részt venni ebben a vitában". Ennyit is érnek kb.

Szanyiék hazai pályán kaptak ki. Azt hitték, az otthon melege majd őket segíti, a haza pálya majd nekik lejt, erre beleszaladtak egy akkora maflásba, hogy csak na.

A kérdés már csak az: egy juhász kéne a nyájnak?

Juhásznak az a baja talán, hogy nem ismerik széles tömegek. De minek neki a Bajnai? Az a Bajnai, akit a fél ország utál az MSzP-s kötődése, a libásokkal való kiszúrása és az amerikai kapcsolat miatt. Juhász megállhatna a saját lábán is. Van karizmája, jól gondolkodik és beszél. Ha a Milla kilépne az eddigi bohóckodásokból, mint pl. alternatív köztársasági elnök választás volt, akkor sikeres lehetne.

Be kell vallanom, hogy amikor elkezdtem nézni a videót, akkor elég szkeptikus voltam. Arra számítottam, hogy majd egy jót kedélyeskednek az "urak-hölgyek" (1 hölgy, igaz felér 2-vel). Erre azt látom, hogy Juhász tökösen kiállva az elveiért, értelmesen és érthetően (!) megmondta, hogy mi is a Milla lényege. A végére már-már Milla szimpatizáns lettem. Annyit mindenképpen elértek, hogy ezentúl jobban követem az eseményeket. Például megnézem élőben őket, 23-án. Nem, az egyetem térre nem megyek...

"Juhász Péter for president!"- ezt éreztem közvetlenül a műsor után.

UPDATE - kijavítottam és betoldottam még pár dolgot...

Azóta jött a hír, hogy  "Vadai konkrétan lefasisztázta a miniszterelnököt az amúgy csendesen csordogáló parlamenti ülésen." - írja az index.hu. Persze, Ő a demokrata. Ha megmondják neki, hogy mégsem, akkor ő nem úgy gondolja. Kár, hogy az index cikkében még a régi kép van róla, az új haj tényleg előnyösebb neki.

.

6 komment · 1 trackback

Menekülnek-e a magyarok?

2012.10.12. 12:14 CommentAllOk

Az index.hu-n tegnap megjelent, A közhangulat és a jövőtlenség miatt menekülnek a magyarok című cikk a témája a mai posztnak.

Szinte minden nap kitesz az Index a címlapra olyan blogokat, amik az elvándorlással foglalkoznak. Most gyorsan le is csekkoltam, és ebben a pillanatban a Határátkelő Merre tovább című írását találtam a címlapon. Néha beleolvastam némelyikbe, de leginkább azt tapasztaltam, hogy az írások nagy része le akarja beszélni az embereket az országváltásról. A fenti cikk pedig új színt hozott az írások közé, hiszen most kiderült, hogy a megkérdezettek többsége az elmúlt két évben hagyta el az országot, okként pedig a jövőkép hiányát és a rossz közhangulatot nevezték meg.
 A cikk erősen azt sugallja, hogy most mindenki menekül, mert az Orbán-kormány fenekestül felforgatott mindent. Bezzeg ha... Na ez ám a hangulatkeltés!

Tegyük tisztába a dolgokat! Magyarország nyugatról nézve sosem volt élhető hely. Ennek bizonyítására nem kell mást tenni, mint kicsit utazgatni és megnézni, az építészetet nyugaton és itt. De nem ám a fővárosokat kell összehasonlítani! Csak is a vidékeket, azt hogy milyen házakban laktak a pórnépek. Mert a több évszázados angol, francia, dán, belga vagy német falusi házakat elnézve láthatjuk, hogy a paraszt már akkor is kőházban élt. És nálunk? Vályogházban. Persze, jó dolog a vályog, nyáron 'hűt', télen jól szigetel, de mégis csak a csóróság szinonimája. De nézhetjük a közelmúltat is, azokat az időket, amikor a mai demokraták, vagy azok közvetlen felmenői a kék és piros útlevelekkel szelektálták a magyar állampolgárokat, hogy ki és hova utazhat. Akinek volt "piros könyve", az kapott kék útlevelet, akinek kék (zöld, sárga, pink) könyve volt, az kapott piros útlevelet. Ekkoriban nem azért nem menekültek az emberek, mert nem akartak, hanem mert nem tudtak. Legalább is nagy létszámban. De a rendszerváltás reményt hozott, felszabadultunk és úgy gondoltuk, hogy pár éven belül elérjük a nyugatot, kolbászból lesz a kerítés is. Nem lett. De aztán az Unióban bíztunk, hogy ha belépünk, akkor majd igen, egyből megemelkednek a bérek. Nem volt előttünk sem elrettentő, sem pozitív példa, hiszen tíz ország csatlakozott egyszerre, nagy részük az ex-szoci tömbből. De az Unió sem hozott megoldást, az emberek évről évre szegényednek el. És én ezt látom a legfőbb problémának.
Kit érdekelne, hogy min veszekednek ezek ott fönn, ha a családomnak meg tudok mindent adni? Kit érdekel Gyurcsány, Orbán, Bajnai, ha meg tudom valósítani magam és az álmaimat. De nem tudom és Te sem tudod. Szinte senki sem tudja. Ezért van ma rossz közhangulat az országban, mert már nincs hova meghúzni a nadrágszíjat, mert már nincs az a trükk és technika, amivel az ember előrébb juthat. Minden kiskaput bezártak, de a nagykaput meg nem nyitották meg. Ma már a seggnyalóknak és árulóknak is rosszul megy a sora (alsóbb szinteken), láthatjuk. Az elit persze jól elvan, fogalmuk sincs arról, hogy miként él a kisember. Egyik oldal a "sosem volt munkahelye" fideszeseket szidja, a másik oldal a pápai anyukát emlegeti fel, aki nem fűt a konyhában. A lényeg, hogy már a falig hátráltunk, nincs tovább! Legalább is itthon.

Mi jelenthetne megoldást? A drasztikus béremelés. Nem csak az orvosoknak, hanem mindenkinek.

A bérezés alapja a minimálbér. Ennél azok kapnak többet, akik képzettebbek vagy valamilyen hiányszakmában dolgoznak. Az ő bérükre is hatással van a minimálbér, hiszen ha az emelkedik, akkor mindenkinek felmegy az ázsiója. De itt nem változik semmi. Nézzük meg, mennyi volt a minimálbér 2000-ben és a rá következő években, és mennyi ma.

Év Összeg
2000 25500
2001 40000
2002 50000
2010 73500
2012 93000

Jól látható, hogy az első Orbán kormány egy merészet húzva két év alatt megduplázta a minimálbért. Azóta eltelt tíz év, és még mindig nincs a duplája a legkevesebb kötelezően kifizetendő kereset a réginek. És ezek csak az elméleti számok, a levonások és adók után ez még sokkal kevesebb. Nyugaton ez az összeg jellemzően 1000-1200 EUR.

Volt egy "elmúlt nyolc éves" szocialista időszaka az országnak. A szociálisan annyira érzékeny vezetők annyira el voltak foglalva a választóikkal, hogy - ez szintén kiolvasható a fenti táblázatból - a 8 év alatt majdnem 50%-kal emelték a minbért- vagyis szinte semmit. Talán még az inflációt sem követte a bér. Hozzájuk képest szinte hiperugrást hajtott végre a II. Fidesz-éra, de hol van ez még a nyugattól? Sehol.

Nem bankadó meg távközlési adó kell, mert ezeket a költségeket a szolgáltatók végül az ügyféllel, vagyis veled Kedves Olvasó fizettetik meg. Nem. Én személyi jövedelemadót szeretnék fizetni. De azt jó sokat. Mert az azt jelentené, hogy jól is keresek. Akár minimálbéresként is.

Nézzük meg az alábbi ábrát! Ma a pénzáram kikerüli az embereket (a kép felső részén), a cégektől közvetlenül az államhoz kerül a bevétel extra-adók formájában. Ez ugye azon túl, hogy az emberek elszegényednek, felveti azt a problémát is, hogy megannyi cég Brüsszelbe rohangászik panaszkodni kis hazánkról, a tőke sértve érzi magát.
De ugyanakkor a befektetők egy szót sem szólhatnának, ha a kormány azt mondaná: a következő három évben a nyugati szint közelébe hozzuk a minimálbért, havonta 5000 Ft-tal fog növekedni a bér (így a kisvállalkozások is folyamatosan tudnának idomulni a rendszerhez). Vagyis első év +60.000 Ft = 93000+60000= 153000, második év már 213000 és végül 273000, tehát még mindig 1000 EUR alatt lenne.

penzaram.pngEbből a magasabb bérből pedig az egykulcsos adóval és az Európában legmagasabb ÁFÁ-val bőven csurogna az államkasszába, az emberektől! (lsd. kép alsó fele)

Tudom, most majd sokan kezdenek ájvékolni, hogy akkor elmennek a cégek. De mint már annyiszor láthattuk, a példa ragadós lehet, az Orbán-kormány több unortodox ötletét kezdték el később mások is használni. Legyünk úttörők! A versenyhelyzet nem csak azt jelenti, hogy az országok kisebb és kisebb adókkal próbálnak kedvezni a tőkének. Az is "versenyhelyzetet" hozhat a környező országok pártjainál, hogy ki ígéri meg a választóinak, hogy követi a magyar példát. Hiszen ha a szlovákok, románok, lengyelek azt látják, hogy egy bátor magyar kormány kiáll a lakosságáért és rákényszeríti az idetelepült nyugati cégeket, hogy hasonló bért fizessenek, mint ahogy azt otthon, saját hazájukban teszik, akkor majd ők is úgy gondolják, hogy ez náluk is kivitelezhető. És biztos lesz majd olyan ottani párt, amelyik a magyar sikeren felbuzdulva előáll az ottani bérek növelésével. Akkor meg majd hova is megy bármelyik cég? Ukrajnába? És hogyan tudná bármelyik fejlett demokráciából idejött kapitalista azt kommunikálni, hogy nem kívánta megfizetni ugyanazt a bért nekünk, mint a saját nemzetének? Mert ez már onnantól diszkrimináció. Egyszerűen lenácizhatnánk bármelyiket, amelyik megpróbálna szembemenni a béremelési trenddel.

De valamiért ez az embereket nem érdekli. Vagy nem is tudják, vagy el sem hiszik, hogy nyugaton ilyen árakhoz ilyen bérek dukálnak. Mert az 1000 EUR-ból is szerényen élnek kint az emberek, de kényelmesen. Nyugodtan, stressz nélkül.

Nekünk jó így. A sajtószabadság a fontos, meg az éhségsztrájk, meg a békemenet.

Az, hogy a "szocialisták" nem tettek semmit a kisemberért, nem lepett meg. Ők mindig is árulók voltak. De most egy kétharmaddal rendelkező "nemzeti" kormányunk van. Ha Viktorunknak lenne vér a farkában, akkor meglépné ezt a béremelést. De nincs. Puhafarkú már a régi harcos.
Hol vannak a liberálisok? Akik azt hirdetik, hogy minden ember egyenlő? Tehát a keleti és a nyugati is. Persze, nekik sem fontos ez, sőt!
És hol vannak a "nagy magyarok"? Ők sem protestálnak a felemelkedés mellett.

Kedves Politikai Elit! Vezessétek ugyanolyan dilettánsan ezt az országot ezután is, ahogy eddig tettétek. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez.

A tehetséges, szorgalmas emberek elmennek.

Ti és a nomenklatúra, a segélyesek és az öregek maradtok.

Sok sikert 2014-hez, 2018-hoz és tovább!

9 komment

Címkék: politika gazdaság orbán gyurcsány bank minimálbér 2014

Fibusz, figyusz!

2012.10.10. 16:05 CommentAllOk

(kép forrása: dani.wewewe.hu, a képen látható busz a miskolci MKV zrt-nél szolgál, nem BKV-s!)

Ma egy a Magyar Nemzetben megjelent cikkre szeretnék reagálni.

Magyarországot nevezhetjük busznagyhatalomnak. A hajdani Ikarus gyár története a XIX. századig nyúlik vissza, hiszen a cég elődjét Uhri Imre alapította 1895-ben. Az Uhri család egészen a háború utánig birtokolta és vezette a többször is bővülő és a pesti centrumtól egyre távolabb költöző gyárat. Az államosítás után már az egész KGST piacra termelt az Ikarus, sőt, gyárai voltak Kubában és Angolában is. 1989-ben alapították az IKARUS USA Inc.-et, ami aztán csődközelbe került. Ennek a cégnek egy részét vette meg a Róna Péter vezette EMA és lett belőle 1992-ben American IKARUS Inc.
A rendszerváltás persze nem tett jót a hajdani állami óriásnak, az orosz piacokat is elvesztették és a német csatlakozás se kedvezett nekik. Egészen 2007-ig élt a gyár különböző nevek alatt. (Mivel az egyedi gyártást kiszervezték külön cégbe, tulajdonosok jöttek-mentek, stb).
2010-ben az Ikarusbus kft. és a Rába nyrt. közösen újraindították a gyártást.

De az Ikaruson kívül is vannak még gyárak-gyártók Magyarországon. Az egyik a NABI (aminek van némi köze az American Ikarushoz) és a Credo.

Tehát amikor az állam vagy egy magyar város buszbeszerzésen gondolkodik, akkor éppenséggel lenne miből válogatnia. És most tegyük félre azt, hogy melyik cég milyen tulajdonosi háttérrel rendelkezik, hiszen szinte az összes hajdani nagy magyar márka már külföldi kézben van, vegyen az ember Boci csokit, Győri kekszet, Globus konzervet. A lényeg az, hogy ezek a buszgyárak magyar munkásoknak adnak munkát.

Nekünk meg állítólag nemzeti kormányunk van, amelyik még egy Wekerle-tervet is meghírdetett: „A Wekerle-terv fő stratégiai célja a hazai vállalkozások Kárpát-medencei pozícióinak erősítése. […] A terv részletesebben öt területet ragad ki, amelyek megvalósított intézkedései példaképp szolgálhatnak más ágazatok számára is. […]  „A jármű- és gépipari hálózatok támogatásánál mind a beszállítót, mind a megrendelőt ösztönözni szükséges az együttműködés szintjének növelésére..." - tehát

És Budapestnek a nemzeti kormány mögött álló párt támogatásával a polgármesteri székbe kerülő polgármestere, Tarlós István. A budapesti busztender ezekben a hetekben és napokban dől el. Bár még nem hirdettek eredményt, úgy tűnik, hogy a hazai gyártók nem fognak megrendelést kapni, pedig a fővárosnak 150 darab buszra van szüksége.

Akkor most miért is nem vesz Budapest magyar buszokat?
Azért, mert a BKV által végzett gazdaságossági vizsgálat megállapította, hogy előnyösebb egyes járatokat alvállalkozó által üzemeltetni, mint új buszokat beszerezni. Ezt BKV-s szakszervezetek kétségbe vonják, bár a kimutatás leír számokat is, lássuk:

"Az összegzés ismerteti, hogy a vállalkozói új buszok körülbelül 8,2 milliárd forintba kerülnének évente, ehhez képest a BKV általi beszerzés és üzemeltetés évente körülbelül 9,5 milliárd forint lenne, a BKV régi buszainak üzemeltetése, a "toldozás-foldozás" körülbelül 7,3 milliárd forintot emésztene fel, ugyanakkor a műszaki üzembiztonság nagyon rossz."

Tehát a különbség évente 1,3 milliárd Forint.

A BKV saját buszainak átlagéletkora 18 év. Ha saját buszokban gondolkodnak, akkor az előbb-utóbb a cég tulajdonába kerül és akkor még 18 éves koráig -vagy tovább - szolgálhatja az utazóközönséget. (Tudom, ez nem ilyen egyszerű, hiszen sok gépészeti egységnél egy idő után a fenntartás/ üzemeltetés költségei elérhetik azt a szintet, ami után már érdemesebb újat venni, ilyenek például a kamionok. De egy kamion futásteljesítménye és igénybevétele teljesen más, mint egy városi buszé, hiszen a fuvarozás során pár év alatt mennek fél- vagy akár egymillió kilométert és azt mindig szinte teljes terhelésen,ezzel szemben a városi buszok nem mennek napi nyolcszáz kilométert és ha fel is száll rájuk mondjuk száz utas, akkor is csak pár tonnával vannak megterhelve.)

A szakszervezeteknek más szempontból is igazuk lehet. Én nem ismerem a konkrét viszonyokat, de ha lesz a kommentelők között olyan, aki jobban tudja, hogy miként bánik az alkalmazottaival a leendő nyertes cég, akkor majd megírja. Egy biztos, ha az embernek azt mondják, alvállalkozó, akkor arról a minimálbéres foglalkoztatás jut az eszünkbe. Ennyivel bejelent, ennyit meg hozzácsap. Mi meg elfogadjuk, mert örülünk, hogy van munkánk.

De ez a blog nem is a buszok üzemeltetéséről szól, csupán a buszok származásáról. Ugyanis a VT Transman kizárólag Mercedes típusban gondolkodik. 150 busz nagyon sok. Egy hazai buszgyártónak, főleg ezekben a válságos időkben egy ekkora megrendelés akár a túlélést is jelentheti.

Unió ide vagy oda, minden nemzet védi a gazdaságát. A szabad piac legfőbb harcosa, az USA rendelkezik 'Buy American Act' törvénnyel és azt alkalmazza is.

A busztender döntésének kihirdetését elhalasztották a jövő hétre. Csak remélni tudom, hogy valahogy végül majd 150 magyar gyártású busz fog fél év múlva a pesti utakon szolgálni.

Ne felejtsük el, nekünk egy nemzeti kormányunk van!

Egyéb források:

Wikipédia: Ikarus, Credo, NABI
HVG: Jöhetnek a Mercedes buszok Pestre

4 komment

Címkék: busz ikarus tender Budapest

Kiragadott szavak

2012.10.09. 11:18 CommentAllOk

Az első írásomban a magyar politikai élet legfényesebb üstökösével, Gyurcsány Ferenccel - illetve az ő legutóbbi nyilatkozatával -  szeretnék foglalkozni.

Az index.hu ma megjelent cikkből ragadnék ki pár szót vagy mondatot. Az eredeti írás itt olvasható: A Milla többet árt, mint használ.

Szinte az Orbán-kormány beiktatása óta azt lehet hallani, hogy baloldali összefogásra van szükség ahhoz, hogy 2014-ben le lehessen váltani a Fideszt. Gyurcsány, mint valami fideszes beépülő ügynök, úgy vágta taccsra az MSzP-t, hogy az azóta sem tért magához. Vannak némi változást mutató apró jelek, pl.a dunaföldvári és soproni győzelmek, de ezeket még nem lehet tendenciának nevezni. A baloldali választási bukás után az ex-miniszterelnök, mint aki jól végezte a dolgát, megalapította a saját pártját és hátrahagyta a régi csibészeket bajtársait. Ez utóbbiak talán nem is bánják annyira a válást, a DK pedig nem tudott megerősödni. Ez fájhat annyira Fletónak, hogy aztán már a maradék önkritikáját félretéve ilyeneket mondjon, hogy

"A Milla többet árt, mint használ..."

Pont az ő szájából furcsa ezt a szót hallani: árt. A rendszerváltás óta a legnegatívabb megítélésű (de mondhatnánk úgy is: a legkártékonyabb) politikus ne mondja már másokra, hogy ártalmasak. Az ő szempontjából biztos. Mert így folytatja:

"... (a Milla) elszívja a levegőt a kormánnyal szembeni alternatíva elől, mert nem tesz különbséget a demokraták és a jelenlegi rezsim között, és hamis illúziókat épít."

És ki vagy mi lenne az az alternatíva? Hát persze, hogy a DK. A Demokraták. Pedig az, ha valaki egyenlőségjelet tenne a DK és "jelenlegi rezsim" közé, az akár még dicséretként is felfogható lenne a DK szemszögéből. A hamis illúziók építését pedig szintén nem neki kellene felemlegetnie. A politikai életben eltöltött hosszú évei után már ismerjük Gyurcsányt annyira, hogy tudjuk, amit mond vagy ígér, annak az ellenkezőjét gondolja vagy fogja tenni. De a karrierje elején még nem így volt, az embereket meg tudta fogni a vágyálmaikon keresztül. Azóta nagyot fordult a világ. Például a hazug szó keresőmezőbe gépelése után a gugli automatikusan felkínálja: gyurcsány.

Ő az, aki a demokrácia szót megfosztotta a jelentésétől. Most is azon mesterkedik, hogy majd ő állhasson a baloldali összefogás élére. De az összefogás vágya ellenére bomlaszt:

"Nem javaslom, hogy bárki is elmenjen a Milla tüntetésére „biodíszletnek”, hogy építse a Milla nimbuszát, ami rossz célt szolgál" - Azt most mégsem mondhatta, mint anno 2006-ban Galambos és Szilvásy a Fidesz tervezett gyűlése előtt, hogy "nem biztonságos".

Beszélt Bajnaival is és kérte, hogy ne a Milla rendezvényén jelentse be az esetleges visszatérését - ergo őt és a DK-t támogassa.

De a cikk legjobb része az amikor Gyurcsány megfenyegeti a Millát, hogy ha "nem változik a helyzet", akkor október 23-án a Demokratikus Koalíció külön fog ünnepelni rendezvényt szervez és "nem fogják korlátozni saját magukat azért, hogy a Milla tüntetéseire elegen tudjanak menni."

Na itt a végére már meg is ijedtem. Mi lesz, ha a végén már annyira nem fogja magát Fletó és csapata korlátozni, hogy a választást is megnyerik 2014-ben?

12 komment

Címkék: politika gyurcsány félelem milla